Powitanie Wójta Gminy Stoczek

Wójt Gminy Stoczek

Jest mi niezmiernie miło zaprosić Państwa do odwiedzenia naszych stron internetowych, na których pragniemy zaprezentować wszechstronnie gminę Stoczek oraz ważniejsze epizody z jej historii. Mam nadzieję także, że wirtualna wędrówka po serwisie internetowym zachęci Państwa do rzeczywistego odwiedzenia naszej gminy.

Rządowe Centrum Legislacji

Wersje elektroniczne:

Pliki "cookies" na stronie www.stoczek.net.pl

Strona www.stoczek.net.pl korzysta z plików "cookies". Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza ich akceptację.

Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce klikając w ten link

Rozlicz PIT

Rozlicz PIT w gminie Stoczek, wspieraj lokalnie>>

Darmowy Program PIT dostarcza Instytut Wsparcia Organizacji Pozarządowych w ramach projektu PITax.pl dla OPP

A A A

Pani Martyna Częścik z Żulina laureatką konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.



W dniach 21-24 września odbył się uroczysty XIII finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Statuetkę otrzymały najlepsze produkty i dania tradycyjne, regionalne i lokalne. Laureatami „Pereł 2013” w kategoriach produkty i potrawy tradycyjne zostali: Martyna Częścik z Żulina za „szynkę dębową z tynki”, Krzysztof Kowalski z Winnik za „olej lniany mazowiecki”, gospodarstwo agroturystyczne Ranczo Aksamitka z Gawłowa za „żurek babci Lodzi” i „golonkę po gawłowsku” oraz Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego za „zegrzyńskiego sandacza”.

 

Szynka dębowa z tynki to produkt przygotowywany według wieloletniej tradycyjnej receptury znanej w okolicy Żulina w gminie Stoczek powiatu Węgrowskiego. Nazwa produktu szynka dębowa z tynki pochodzi od nazwy beczki dębowej – tynki, w której mięso jest przechowywane podczas procesu peklowania. Dawniej mięso i jego przetwory jadano rzadko, a szynka jako wyrób drogi, częściej pojawiała się na stołach zamożniejszych rodzin. Na Mazowszu szynka dębowa z tynki była przygotowywana głównie na Święta Wielkanocne, a także na ważne wydarzenia rodzinne. Szynka dębowa z tynki wykonywana jest niezmiennie według przepisu przekazywanego ustnie z pokolenia na pokolenie. Szynka ta powszechnie znana jest w regionie i na stałe wpisała się w tradycję i historię okolic Żulina. Szynka dębowa z tynki jako miejscowy produkt tradycyjny prezentowana jest na wielu festynach, festiwalach sztuki kulinarnej, wydarzeniach promujących tradycyjną żywność lokalną oraz nagradzana i wyróżniana w wielu konkursach kulinarnych.

 

Serdecznie gratulujemy Pani Martynie Częścik kolejnego wyróżnienia!

 

 

 

„Perła 2013”

Opracowanie: UG

Zdjęcia: Archiwum UG

Data publikacji: 27 września 2013 r.

Wprowadzenie: Administrator